SPARK SPEAK – CITINERARY

SPARK SPEAK – CITINERARY

Sorry folks, this blog is Dutch only. If you want to find out more about Citinerary in English visit their website.

In deze Sparkspeak vormen de tongue twisters Citinerary en Serendipity Seeking één verhaal. Citinerary is een online netwerk dat aanspoort om op ontdekkingsreis te gaan, door middel van een nieuwe vorm van stedelijke storytelling. We praten hier met oprichter Robin Cox.

Wat is de waarom van Citinerary?
Het zijn de mensen die een stad maken. Citinerary brengt je in verbinding met de mensen achter de stad en deelt hun verhalen. Als we op stedentrip gaan dan consumeren we eigenlijk de stad volgens een vrij voorgekauwd programma. Citinerary nodigt je juist uit om een andere weg te kiezen en op zoek te gaan naar onontdekte steden en verhalen. Citinerary presenteert steden zoals de lokale inwoners ze ervaart. Zodoende breken we soms bestaande percepties af en creëren we nieuwe percepties. A city made by people is meer dan een slogan. Het is ook ons vetrekpunt en toekomstvisie.

Wat is de wat van Citinerary?
We publiceren wekelijks artikelen van onze city correspondents met een alternatieve blik op steden, we organiseren meet-ups met lokale inwoners die je de stad vanuit hun perspectief laten zien en we organiseren sinds kort speaker events.

Wil je een serendipity anekdote met ons delen?
Het Citinerary netwerk is en blijft een continue serendipity proces. Iemand uit Minneapolis reageert op een Instagram foto van mij en een week later zit ik met haar te Skypen over een mogelijke samenwerking. Dit getuigt op het feit dat we in staat zijn om snel iets concreets te doen met zo’n ontmoeting. Ik heb nooit een strategie uitgezet om een samenwerking aan te gaan met Buenos Aires, Madrid, Milaan, Boekarest of Oslo. It just happened. Elk initiatief heeft vliegwielen nodig – voor mij was dat het internet en sociale media geweest.

Het geregisseerde toeval. Het wringt toch een beetje.
Klopt. Bij de events die we sinds kort organiseren bij The Hoxton Hotel neemt Citinerary weer de rol aan als verbinder, waarbij we het toeval een duwtje in juiste richting geven.

Waar komt deze hang naar het onverwachte vandaan?
We leven in een heel gecontroleerde wereld. Alles is gepland en gaat meestal als clockwork maar door. Met de opkomst van de behoefte aan Serendipity willen we ook nog het toeval gaan controleren wat eigenlijk nergens op slaat. Laat het gewoon over je heen komen.

Inderdaad een leuk idee, maar hoe doe je dat in de praktijk?
Ik wist 2 jaar geleden niet dat ik evenementen zou gaan organiseren en wie weet gaan we wel een tijdschrift lanceren. Het is learning by doing. De kunst is om flexibel te blijven en je gaandeweg aan te passen.

Kan je een voorbeeld geven van hoe een bedrijf zich kan inrichten op serendipity?
Er is geen guideboek voor hoe een kind moet opgroeien. Ook niet voor hoe een bedrijf groot moet worden en blijven. Laten we adblockers als voorbeeld nemen. Kranten zoals Washington Post en The Guardian wijzen lezers af die reclames blokkeren. In plaats van consumenten te dit af te dwingen, zouden deze bedrijven na moeten denken over een ander model waarmee de lezers ongestoord van hun content kunnen genieten. Bedrijven kunnen iets leren van de fluïde serendipity mindset. Wees soepel vanuit je merkhart en durf traditionele, en soms achterhaalde, verdienmodellen los te laten.

Voor een startup is flexibiliteit een makkie. Maar hoe kunnen grotere bedrijven deze mindset adopteren?
Juist grote organisaties moeten zich voorbereiden op verandering, zo dat hun reactie natuurlijk voelt. Mijn advies zou zijn: denk en doe als een startup. Dat wil zeggen, herzie om de 3 maanden met een klein team je business model. Accepteer dat onze huidige realiteit eist dat organisaties snel en efficiënt moeten kunnen handelen als er onverwachte uitdagingen op hun pad komen. 

Hoe kan een organisatie voorkomen dat werknemers de rat-race beu raken?
De afrekencultuur en taboe rondom falen is een verouderde top-down structuur gebaseerd op hiërarchie en individualisme. Diegenen die hun nek uitsteken worden op hun matje geroepen als het misgaat, terwijl bedrijven juist deze visionairs moeten ondersteunen. Verwijder falen uit het vocabulaire en maak plek voor een collectieve mindset op de bedrijfsvloer. Een cultuur waarbij iedereen zich verantwoordelijk voelt om tot oplossingen te komen. Zonder wijzende vinger.

Hoe ga je waarde blijven creëren?
We spelen met het idee om een doorvertaling te maken naar print. Want de artikelen op onze site zijn eigenlijk tijdloos – en het is jammer dat deze verhalen verdwijnen in de digitale overload aan informatie.
We gaan door met het organiseren events (hopelijk ook in andere steden) en wie weet gaan we ook andere type events organiseren. Ik vind het belangrijk om te blijven reflecteren op de positionering van het merk Citinerary. Al 2 jaar bouwen we op mensen die dit puur vanuit enthousiasme doen. Dat ga ik niet opeens veranderen omdat het bijvoorbeeld ineens om geld moet gaan. We zijn geen antwoord op een directe behoefte vanuit de markt. We creëren een nieuwe behoefte, een nieuwe cultuur. Dat heeft een lange adem nodig.

STREET LIFE

STREET LIFE

AUDI COUTURE

AUDI COUTURE

0